۸۰ کشور جهان در سطوح هیات های عالی رتبه در مراسم تحلیف رئیسجمهور شرکت میکنند
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری میعاد- علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در رابطه با مراسم تحلیف رئیس جمهور، گفت: در روابط بینالملل این یک عرف است که برای تحلیف رئیس جمهور جدید از کشورهای مختلف حضور پیدا میکنند.
وی با اشاره به شهادت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور کشورمان و ارتباطی که او با بسیاری از کشورهای دنیا داشت، ادامه داد: با توجه به شهادت شهید رئیسی و از آنجایی که وی ارتباط زیادی با مسئولان بسیاری از کشورها داشت، این موجب شد این بار در مراسم تحلیف رئیس جمهور از ۸۰ کشور دنیا حضور پیدا میکنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بیان کرد: در مراسم تحلیف رئیس جمهور، ۱۱ رئیس مجلس، ۴ نایب رئیس، ۶ نخست وزیر، ۲ رئیس جمهور و تعدادی از وزرا از حدود ۸۰ کشور حضور دارند. این سطح برای مراسم تحلیف قابل توجه است، زیرا الزامی برای این حضور وجود ندارد و این صرفاً بر مبنای احترام است.
بروجردی بیان کرد: در فرودگاه امام خمینی (ره) از میهمانان استقبال میکنیم، همین طور کسانی که با هواپیمای شخصی به فرودگاه مهرآباد میآیند، مورد استقبال قرار میگیرند.
وی به دیدار مهمانان خارجی با مقامات کشورمان اشاره کرد و گفت: تا فردا که مراسم تحلیف برگزار میشود، مهمانان خارجی با مقامات کشورمان دیدار میکنند. با عنایت الهی فردا مراسم باشکوه تحلیف انجام خواهد شد و هیئتهای خارجی در این مراسم حضور پیدا میکنند و پس از آن مراسم بدرقه از مهمانان خارجی را برگزار میکنیم.
«کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، آفریقای مرکزی، پاکستان، سوریه، صربستان، کوبا، آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و گینهبیسائو در سطح رئیس جمهور و نخستوزیر در این رویداد حضور خواهند داشت. رؤسای مجالس کشورهای روسیه، الجزایر، بلاروس، قزاقستان، ازبکستان، مالزی، عراق، بورکینافاسو، اوگاندا، کومور، مالی، سریلانکا، سنگال، کرهشمالی در این مراسم شرکت خواهند داشت.
همچنین کشورهای امارات، لبنان، اردن، میانمار، زیمبابوه، قرقیزستان، برزیل، مالدیو و گابن در سطح معاون رئیس جمهور و معاون نخست وزیر تاکنون حضور خود را نهایی کردهاند. کشورهای تانزانیا، نیجر، ونزوئلا، بحرین، یمن، لیبی، مصر، سودان، بولیوی، کویت، موریتانی، میانمار، کنگو، گامبیا، و اریتره نیز در سطح وزیرخارجه اعلام حضور کردهاند.
سایر کشورها از جمله هند، نیکاراگوئه، نیجر، غنا، بلغارستان، ایسلند، تونس، مجارستان، کلمبیا، اکوادور، مکزیک، شیلی، اروگوئه، مالت و سیرالئون وزرا و یا سفرای خود را به این مراسم اعزام خواهند کرد. دبیرانکل سازمانهای بینالمللی شامل: OIC، APA، ECO، D۸، PUIC، IORA و شانگهای ، وزیر کشور آفریقایی نیجر، فرستاده ویژه مغولستان، فرستاده ویژه مالت، نخست وزیر کوبا، نخست وزیر میانمار، فرستاده ویژه اکوادور، فرستاده ویژه دومینیکن، فرستاده ویژه کلمبیا، وزیر خارجه گامبیا، وزیر گردشگری ماداگاسکار، وزیر خارجه سودان، نایب رییس مجلس غنا و سرپرست وزرات امورخارجه لیبی، رئیس مجلس مالزی، معاون رییس جمهور کشور مالدیو، رئیس مجلس سریلانکا، رئیس مجلس ملی ماداگاسکار، رئیس مجلس کومور، وزیر امورخارجه آفریقای جنوبی، معاون وزیر هیات حاکمه سرپرستی افغانستان و دبیرکل مجمع گفتگوی همکاری آسیا از جمله مهمان خارجی هستند که تا این زمان برای حضور در مراسم تحلیف نهمین رئیس جمهور اسلامی ایران وارد تهران شدند.
این آمار نهایی نبوده و همچنان در حال افزایش و ورود مقامات و شخصیت های کشورهای خارجی به جمهوری اسلامی ایران هستند.
احتمال افزایش کشورهای شرکت کننده در این مراسم وجود دارد. چون برخی کشور با توجه به دعوت بعمل آمده از ایشان به این دعوت رسمی پاسخ مثبت داده و در حال حرکت و پرواز بسوی کشورمان هستند.
تشریفات مجلس شورای اسلامی و وزارت امور خارجه در قالب کمیتهای مسئولیت دعوت از روسای جمهور، روسای مجالس، وزرای خارجه و سایر مقامات کشورهای مختلف را بر عهده دارند و طبق گفته علیرضا شریفی معاون اجرایی مجلس شورای اسلامی، حضور بیش از ۸۰ هیات خارجی و ۶۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی در مراسم تحلیف رئیس جمهور قطعی شده است.
بنا بر عرف ادوار مختلف انتخابات ریاست جمهوری و با توجه به اهمیت حقوقی مراسم تحلیف که نماد مردم سالاری و انتقال مسالمتآمیز قدرت در کشور است، این مراسم با حضور میهمانان خارجی و داخلی برگزار میشود. برهمین اساس از شب گذشته و از محل فرودگاه امام خمینی (ره) هیاتهای خارجی وارد تهران شدند.
طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی مراسم تحلیف یا سوگند رئیس جمهور باید در نشست علنی مجلس همراه با حضور رییس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان برگزار شود.
رئیس جمهوری منتخب در مراسم تحلیف، سوگند یاد خواهد کرد مبنی بر اینکه همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که بهعهده گرفته است، بهکار گیرد و در پایان سوگندنامه را امضا میکند.
در مراسم روز تحلیف پس از نواختن سرود جمهوری اسلامی ایران، سوره مبارک نحل آیات ۸۹ تا ۹۱ تلاوت خواهد شد. در ادامه رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس قوه قضاییه سخنرانی خواهند کرد.
انجام مراسم تحلیف رئیس جمهوری، بیانات رئیس جمهوری و نطق پایانی رئیس مجلس شورای اسلامی پایان بخش مراسم تحلیف خواهد بود.
بر اساس آییننامه داخلی مجلس، رئیسجمهور پس از مراسم تحلیف موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف، ضمن تقدیم برنامه کلی، اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانهها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها، سوابق و سمتهای علمی و اجرائی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس شورای اسلامی تسلیم کند.
حضور مقامات بلندپایه کشوری و لشکری در مراسم تحلیف
رئیس قوه قضائیه، رئیس مجلس خبرگان رهبری، دبیر شورای نگهبان، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، جمعی از وزرا و مسئولان دولت سیزدهم و مقامات بلندپایه کشوری و لشکری حضور خواهند داشت و رئیس مجلس نیز میزبان مهمان داخلی و خارجی خواهد بود.»
روند برگزاری مراسم تحلیف
در روز مراسم تحلیف، بعد از نواختن زنگ آغاز جلسه علنی توسط رئیس مجلس، دستور جلسه علنی توسط عضو هیأت رئیسه مجلس قرائت میشود که دستور جلسه مراسم تحلیف به شرح زیر است:
۱- نواختن سرود جمهوری اسلامی ایران
۲- تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
۳- خیر مقدم و بیانات رئیس مجلس شورای اسلامی
۴- بیانات رئیس قوه قضائیه
۵- انجام مراسم تحلیف رئیس جمهوری اسلامی ایران
۶- بیانات رئیس جمهوری اسلامی ایران
۷- نطق پایانی رئیس مجلس شورای اسلامی
زمان قانونی معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس
بر اساس ماده ۲۰۲ آئین نامه داخلی مجلس، «رئیسجمهور موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا سقوط دولت یا تغییر نیمی از وزرا از ابتدای شروع به کار دولت، ضمن تقدیم برنامه کلی، اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانهها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها، سوابق و سمتهای علمی و اجرایی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تسلیم کند. رئیس مجلس مکلف است نامه معرفی هیأت وزیران و ضمائم آن را در اولین جلسه علنی اعلام وصول و قرائت کند، سپس معرفینامه و مستندات را برای بررسی به کمیسیون یا کمیسیونهای تخصصی مرتبط ارجاع دهد.»
خبرنگار: معصومه صفرخانلو