مشاهده پشه تب دنگی در ۴ استان کشور
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری میعاد- حسین فرشیدی، در گفتگویی اعلام کرد: پشه تب دنگی را در استانهای گیلان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان پیدا کردیم.
وی افزود: این پشه ناقل بیماری تب دنگی است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی در ادامه سخنان خود نسبت به احتمال انتقال پشه از این استانها به استانهای همجوار هشدار داد و گفت: استانهای خوزستان، کرمان، گلستان و مازندران، در معرض خطر این پشه هستند.
پشه «آئدس» معروف به ببر آسیایی، یکی از پشههای رایج در مناطق استوایی جهان است، به ویژه در مناطق آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی و سایر کشورهای این منطقه است. این پشه به عنوان یک ناقل بیماریهای خطرناک و کشنده شناخته شده است.
پشه آئدس و بیماری تب دانگی در یک نگاه
بیماری تب دنگی یک بیمار ویروسی است که از گزش پشه آئدس ایجاد میشود. به شرطی که این پشه قبلا فردی را که ویروس این بیماری را داشته نیش زده باشد و بر اثر گزش افراد، ویروس این بیماری را به فرد دیگر منتقل کند. در غیر این صورت گزش این پشه به تنهایی خطری ندارد.
به گفته متخصصان، بیماری تب دنگی(Dengue fever) که به آن “تب دنگ”، “تب دانگ” و “تب استخوانشکن” نیز گفته میشود، از بیماریهای ویروسی خونریزی دهنده است که از طریق بندپایان و حشره آئدس قابل انتقال بوده و عمدتاً مربوط به مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیاست.
این بیماری به دلیل تغییرات آب و هوایی در جهان گسترش یافته و در شبه قاره هند، کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون کامبوج، فیلیپن، مالزی و ویتنام شیوع بیشتری دارد و سالهای اخیر در کشورهای همسایه از جمله پاکستان، امارات و برخی از کشورهای اروپایی نیز پیدا شده و در آفریقا هم مشابه این بیماری با عنوان تب زرد و در آمریکای لاتین نیز مواردی گزارش شده است.
یکی از بیماریهای مهمی که در اثر این پشه منتقل میشود، تب دنگی Dengue Fever)) است؛ تب دنگی یکی از بیماریهای واگیرداری است که در بسیاری از کشورها شیوع دارد و میتواند به تلفات انسانی منجر شود.
پشه آئدس به دلیل ویژگیهای خاص خود، مثل سرعت گسترش و تکثیر سریع، مقاومت به حشرهکشها و توانایی سازگاری با محیط های شهری و روستایی، به یک تهدید جدی در حوزه بهداشت عمومی تبدیل شده است.
شیوع بیماریهایی که در اثر این پشه منتقل میشود، باعث افزایش نگرانیها در جوامع محلی و جهانی شده است؛ مقابله با این تهدید بهداشتی نیازمند شناخت دقیق تر درباره بیولوژی و رفتار این پشه است.
درمان تب دنگی
تاکنون هیچ داروی خاصی برای درمان تب دنگی به تایید نرسیده است؛ بهترین راه پیشگیری از بیماری تب دنگی، جلوگیری از گزش پشههای آلوده است، به ویژه اگر در منطقه گرمسیری زندگی میکنید یا به آنجا سفر کردهاید، این موضوع اهمیت بیشتری دارد؛ این پشه در طول روز نیش میزند و بیشترین زمان نیش زدن آن، دو ساعت بعد از طلوع آفتاب و دو ساعت قبل از غروب آفتاب است.
راهکارهای پیشگیری از ابتلا به تب دنگی
– در داخل منزل از مواد دافع حشرات استفاده کنید.
– آب گلدانها را هر روز عوض کنید و داخل آنها را بشویید.
– هنگام خروج از منزل از لباسهای رنگ روشن آستین بلند استفاده کنید.
– پردههای درب و پنجره را طوری قرار دهید که از ورود پشهها به داخل جلوگیری شود.
– برای کاهش جمعیت پشهها، باید مکانهایی که در آن پشهها تولید مثل میکند را از بین برد؛ این مکانها شامل لاستیکهای قدیمی، قوطی های کنسرو یا گلدانهایی است که امکان جمع شدن آب در آن وجود دارد.
– آبخوری پرندگان و ظروف آب حیوانات خانگی را به طور منظم عوض کنید.
تشخیص تب دنگی
نشانههای تب دنگی به برخی بیماریهای دیگر، مانند تب حصبه، مالاریا، آنفلوآنزا، کرونا شبیه است و این امر گاهی میتواند تشخیص دقیق را به تاخیر بیندازد.
خبرنگار: معصومه صفرخانلو