در موضوع اجرای قانون کار با هیچ دولتی تعارف نداریم/اجازه نمیدهیم حقوق حقه کارگران پایمال شود
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری میعاد-علیرضا محجوب در این رابطه ضمن تاکید بر صحت روایت جامعه کارگریو انتقاد ازعدم اجرای بسیاری از مواد و بندهای این قانون، در سالروز تصویب قانون کار اظهار کرد: قانون کار جمهوری اسلامی ایران، تبلور حمایتی گسترده از کارگران شریف و زحمتکش ایران است. این حمایت از کارگرانی صورت گرفته است که انقلاب اسلامی ایران به طور مشخص با اعتصابات و مبارزات آنان به پیروزی رسیده است.
وی افزود: این قانون (یعنی قانون کار) تدوین شد تا ایراداتی که کارگران ما از سال ۱۳۵۶ به قانون کار مصوب سال ۱۳۳۷ در زمان شاه داشتند، برطرف شود. اگرچه که حتی در رژیم گذشته مقرر شده بود که اصلاحاتی در قانون کار صورت بگیرد، اما این اصلاحات هرگز اتفاق نیفتاد. این روند ادامه داشت تا اینکه پیشنویسی به دولت ارائه شد. این پیشنویس با نظر شخص رئیس جمهور وقت آیت الله خامنهای رویت شده و کمیتهای برای بازنویسی این پیشنویس توسط وزیر کار وقت (آقای سرحدیزاده) تشکیل شد. این کمیته پس از بررسی اولیه به کمک برخی اساتید مجرب رشته حقوق کار دانشگاه شهید بهشتی، متن اولیهای را تهیه و به شورای عالی کار ارائه کردند.
محجوب اضافه کرد: شورای عالی کار پس از جلسات متعدد و بررسی و افزودن برخی موارد، آن را در اختیار ابوالقاسم سرحدی زاده وزیر کار وقت گذاشت. ایشان نیز قانون را به دولت برده و دولت هم قانون را به عنوان لایحه به مجلس فرستاد. مجلس سوم شورای اسلامی هم این قانون را تصویب کرد اما کشاکشهای میان مجلس و شورای نگهبان که هفتاد اشکال به قانون کار وارد کرده بود، باعث شد که تصویب این قانون با مشکل مواجه شود. آقای سرحدی زاده وزیر وقت کار که از زندانیان سیاسی رنج کشیده قبل از انقلاب بود، از آنجا که فردی دوستدار و حامی کارگران بودند، در نامهای از امام خمینی (ره) چارهجویی کردند.
دبیرکل خانه کارگر ادامه داد: امام در پاسخ به آقای سرحدی زاده، تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای حل این مشکل پیشنهاد کردند و با رفراندومی که برگزار شد، راه برای تصویب قانون کار باز شد. اولین مجمع تشخیص مصلحت نظام به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی تشکیل و با جدیت آن مرحوم، قانون کار به تاریخ ۲۹ آبان ۱۳۶۹ تصویب شد.
وی تصریح کرد: اکنون با گذشت نزدیک به ۳۵ سال از تصویب قانون کار، تلاشهایی در جریان است که این قانون تضعیف شده یا اجرا نشود و یا اصلاحاتی به زیان جامعه کارگری در آن مطرح شود. در مقابل، کارفرمانمایان عمدتاً به دنبال آن هستند که مسیر رخنهای در قانون کار باز کنند تا حقوق کارگران را پایمال کنند. ما بر میثاقی که برای صیانت از جمهوری اسلامی بستیم، پایبند بوده و امیدواریم که حقوق کارگران مورد احترام قرار گیرد. صیانت از قانون، هم وظیفه دولت و هم وظیفه همه ارگانهای نظام و کشور است. ما با بهتر کردن هیچ سندی مخالف نیستیم اما اقداماتی که این روزها به نام اصلاح قانون کار در دستور کار برخی محافل است، هدفی جز تضعیف این سند و خراب کردن آن ندارد و ما با هر تلاشی که در جهت تضعیف این قانون باشد، مقابله خواهیم کرد.
محجوب تاکید کرد: پیام سالروز تصویب قانون کار این است که کارگران در صحنه هستند و در موقع لزوم جدیتر به صحنه خواهند آمد و بنا ندارند که از حقوق حقه خود پا پس بکشند.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به اهمیت امنیت شغلی در ماده هفتم قانون کار و نقش اساسی آن در حیات و معیشت کارگران گفت: تلاشهایی برای اصلاح ماده هفتم قانون کار قبل از دولت سیزدهم در حال انجام بود که در دولت شهید رئیسی متوقف شد. از سرگیری آن تلاشها برای تغییر مواد مربوطه به امنیت شغلی محل پرسش و گفتگو است. ما حتما در این مورد با جدیت به میدان خواهیم آمد و تعارفی در موضوع اجرای قانون کار با هیچ دولتی نداریم.
وی در پایان با اشاره به اهمیت ماده ۴۱ قانون کار برای معاش کارگران خاطرنشان کرد: انتظار ما از دولت تقویت اجرای ماده ۴۱ قانون کار است. روند تضعیف این ماده باید متوقف شود. ما از اصلاحاتی که به بهتر شدن وضعیت دستمزد کارگران بینجامد حمایت میکنیم و اصلاحاتی در این ماده میتواند به بهتر شدن تصمیمگیریهای مزدی منتهی شود.
خبرنگار: هاجر اسمعیل زاده پیربازاری