حضرت فاطمه زهرا(س) محکم ترین پشتیبان ولایت بود/شهادت برترین بانوی دو عالم بر همگان تسلیت باد
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری میعاد- حضرت زهرا سلام الله علیها برترین بانوی دو عالم، تنها با ۱۹ سال سن در حالی به شهادت رسیدند که همسر امام علی (ع) بودند و دو فرزند پسر به نام های حسن و حسین علیهم السلام و همچنین دو فرزند دختر به نام های زینب و کلثوم سلام الله علیها حاصل عمر کوتاه ایشان بود.
حضرت فاطمه محکم ترین پشتیبان ولایت بود و لحظه ای از دفاع از حق خلافت حضرت علی از پای ننشست تا اینکه در فاصله بسیار کوتاهی از وفات پیامبر اکرم صل الله علیه و آله به دست غاصبان خلافت به شهادت رسید.
غاصبان به خوبی متوجه جایگاه حضرت زهرا بودند و بارها از زبان پیامبر توصیه به تکریم بانوی دوعالم را شنیده بودند اما با اینحال عدالتخواهی حضرت را هیچگاه نپذیرفتند.
ایشان هیچگاه بهانه ها و استدلال های غاصبان را تاب نیاورد و هرگاه مجال یافت با روشنگری های خود به آگاه سازی مردم اقدام کرد اما متاسفانه حوادث به دست غاصبان به گونه ای رقم خورد که حضرت زهرا سلام الله علیها پس از تحمل بیماری و دردهای بسیار، خلیفه و امام برحق مسلمانان، حضرت علی را وداع گفتند و با شهادتشان رهسپار دیدار پدر شدند. علمای اهل سنت حیات ایشان پس از پدر را ۷۵ روز و شیعیان ۹۵ روز گزارش کرده اند.
خیلی ها فکر می کنند حضرت زهرا جان خود را فدا کرد به خاطر همسرش علی اما این جماعت غافلند و نمی دانند که هدف حضرت زهرا دفاع از چیز با ارزش تری بود. آری او جانش را فدای امام زمانش کرد. ولی ما برای برد تیم فوتبالمان صادقه تر از فرج دعا می کنیم. به امید روزی که همه ما سرباز مخلص امام زمانمان باشیم.
یا زهرا ببین آنهایی که برای تو عزاداری می کنند و حاضرند برای تو جان شان را بر کف دست بگذارند، آنها که از مصیبت تو اشک از چشمانشان جاری است؛ همه و همه به تو و یک نیم نگاه تو محتاج هستند.
حضرت فاطمه (س) را نمی توان با شعر یا نوشته توصیف کرد. فاطمه را باید حس کرد. دلت، رفتارت و گفتارت که مورد پسند فاطمه شد؛ قبر مخفی بانوی دو عالم آشکار می شود. دلتان که مملو از محبت فاطمه شد، قبر او را در دل مصفای خود می یابید.
فاطمه علیهاالسلام ، صبر لایزال نبوی بود که در هیأت عفتی سر به فلک کشیده، چادر به سر می کشید و در کوچه های مدینه، در تمام رهگذرهای هستی، حضور خدا را به کائنات، یادآور میشد.
سیلی ستم و تازیانه کینه را به جان خرید تا هجوم تندبادِ انکار، شمع یکتنه حقیقت را خاموش نکند.
افسوس از سوره کوثر که در آن خانه گِلین، همسایه اهالی غفلت و سنگدلی شد! آه از زمزمه های شرحه شرحه بتول که در نیمه شبِ سجاده و تسبیح، ارکان عرش را به لرزه می افکند! آه از ریحانه رسول خدا صلی الله علیه و آله که در مشام حسادتِ زمین، به هدر میرفت و چشمانِ حقیقت ستیز زمانه، رخساره طهارتش را طاقت نداشت.
فاطِمه(س) مشهور به فاطمه زهرا (۵ بعثت -۱۱ق)، دختر پیامبر اسلام(ص) و خدیجه کبری(س) و همسر امام علی(ع) است. او یکی از پنجتن آلعبا (اصحاب کساء) است که شیعیانِ دوازده امامی آنها را معصوم میدانند. امام دوم و سوم شیعیان، زینب(س) و امکلثوم از فرزندان او هستند. زهرا، بَتول، سیده نساء العالمین از القاب وی و اُمّ اَبیها کنیه مشهور او است. فاطمه، تنها زن همراه پیامبر(ص) در روز مباهله با مسیحیان نجران بوده است.
یادبود و اهمیت:
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) یکی از اساسیترین وقایع در تاریخ شیعه است و بر اهمیت و جایگاه ویژه او در میان شیعیان تأکید میکند. این رویداد همچنان نمادی از مظلومیت و استقامت در برابر ظلم است و در مراسم عزاداری و یادبود او، به ویژه در روزهای فاطمیه، به عمق این تراژدی پرداخته میشود.
این بررسی تلاشی است برای نمایش دقیق و مفصل تر از زندگی و شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، که نه تنها نشاندهنده جایگاه او در تاریخ اسلام بلکه تأثیر عمیق او بر فرهنگ و اندیشه شیعی است.
حضرت فاطمه زهرا (س)
حضرت فاطمه زهرا (س)، دختر پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، و همسر حضرت علی (ع) است. او یکی از پنج تن آل عبا و یکی از چهار بانوی بزرگوار بهشتی در اسلام محسوب میشود که در تاریخ ۳ جمادی الثانیه سال ۱۱ هجری قمری به شهادت رسید. حضرت فاطمه به عنوان یکی از مهمترین شخصیتهای زن در اسلام، نمادی از عفاف، تقوا، و ایمان است و نقش مهمی در ترویج اسلام داشته است.
تولد و خانواده:
حضرت فاطمه زهرا (س)، دختر پیامبر اکرم (ص) و خدیجه کبری (س)، در شهر مکه متولد شد. تاریخ دقیق تولد او معمولاً بین پنج سال قبل از بعثت تا پنج سال بعد از آن ذکر میشود. او تنها دختر پیامبر (ص) است که نسل پیامبر از طریق او ادامه یافته است. فاطمه (س) در خانوادهای بزرگ شد که محور اصلی پیامبرشناسی و اسلام بود. از کودکی با وقایع بزرگی مانند هجرت، بعثت، و مشکلات اولیه پیامبر (ص) در تبلیغ دین اسلام آشنا شد.
ازدواج با امام علی (ع):
حضرت فاطمه (س) با امام علی (ع)، که از یاران نزدیک و خویشاوند پیامبر (ص) بود، ازدواج کرد. این ازدواج نه تنها یک پیوند خانوادگی بلکه یک اتحاد معنوی عمیق بین دو شخصیت برجسته اسلامی بود. از این ازدواج، چهار فرزند به دنیا آمدند: حسن، حسین، زینب و ام کلثوم که هر کدام نقشهای مهمی در تاریخ اسلام داشتهاند.
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) یکی از موضوعات بسیار حساس و اختلافبرانگیز در تاریخ اسلام است، به ویژه بین شیعه و سنی. این رویداد تأثیر عمیقی بر شکلگیری اندیشهها و عقاید شیعی داشته است. در ادامه به بررسی دقیقتر این رویداد میپردازیم:
زمینههای شهادت:
حضرت فاطمه زهرا (س) پس از وفات پیامبر اکرم (ص)، در دورهای از تنشهای سیاسی زندگی میکرد. اختلاف بر سر خلافت و جانشینی پیامبر، به ویژه بین امام علی (ع) و خلفای راه یافته به قدرت، موجب شد تا فاطمه (س) در دفاع از حقوق همسرش و خاندانش فعالانه شرکت کند.
رویدادهای منتهی به شهادت:
بر اساس منابع شیعی، شهادت حضرت فاطمه (س) به دست مستقیم و غیرمستقیم خلفا و یاران آنها منتسب میشود. گفته میشود که در جریان یک حمله به خانه امام علی (ع) که با هدف فشار آوردن برای بیعت، فاطمه (س) میان در و دیوار فشرده شد و آسیب دید.
آسیبهای وارد شده:
آسیبهای وارد شده به حضرت فاطمه (س) شامل جراحات جسمی ناشی از فشار در و دیوار و آثار آن بر سلامتی او میشود. منابع شیعی همچنین اشاره میکنند که او پس از این حادثه دچار سقط جنین شد و محسن، فرزندی که هنوز به دنیا نیامده بود، شهید شد.
مرگ و دفن:
حضرت فاطمه زهرا (س) چندی پس از این حوادث در سن جوانی و در حالی که شدیداً مجروح بود، دار فانی را وداع گفت. تاریخ دقیق شهادت او مورد اختلاف است اما بر اساس بیشتر منابع شیعی، این رویداد حدود ۹۵ روز پس از وفات پیامبر اسلام رخ داد. حضرت فاطمه (س) خواستار آن شد که به طور مخفیانه و در شب دفن شود تا کسانی که به او و خاندانش ظلم کرده بودند در مراسم شرکت نکنند.
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) یکی از اساسیترین وقایع در تاریخ شیعه است و بر اهمیت و جایگاه ویژه او در میان شیعیان تأکید میکند. این رویداد همچنان نمادی از مظلومیت و استقامت در برابر ظلم است و در مراسم عزاداری و یادبود او، به ویژه در روزهای فاطمیه، به عمق این تراژدی پرداخته میشود.
این بررسی تلاشی است برای نمایش دقیق و مفصل تر از زندگی و شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، که نه تنها نشاندهنده جایگاه او در تاریخ اسلام بلکه تأثیر عمیق او بر فرهنگ و اندیشه شیعی است.
میراث و تاثیرات حضرت فاطمه زهرا (س)
نقش معنوی و الگویی برای زنان مسلمان:
حضرت فاطمه به عنوان الگویی برای زنان مسلمان مطرح است. او نمونهای از عفاف، تقوا، و صبر بوده و همچنین در نقشهای مختلف به عنوان دختر، همسر، و مادر، الگوهای رفتاری ارزشمندی را ارائه داده است.
تاثیرات سیاسی و اجتماعی:
فاطمه زهرا (س) در دوران پرتلاطم پس از رحلت پیامبر (ص) نقش فعالی داشت. او به دفاع از حقوق شوهرش، علی بن ابیطالب (ع)، در مواجهه با مسائل سیاسی پس از پیامبر (ص) پرداخت. مخالفت او با خلفای وقت در مسائلی مانند فدک نشاندهنده نقش او به عنوان یک شخصیت مستقل سیاسی است.
شهادت، تشییع، تدفین
فاطمه زهرا (س) پس از مدتی بیماری ناشی از صدمات جسمی که در حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) متحمل شد، در سال ۱۱ هجری قمری درگذشت.درباره تاریخ شهادت اختلاف نظر وجود دارد و از چهل شب پس از رحلت پیامبر(ص) تا هشت ماه پس از آن ذکر شده است.مشهورترین قول نزد شیعه،سوم جمادی الثانی است؛یعنی نود و پنج روز پس از رحلت پیامبر(ص).مستند این قول روایتی از امام صادق(ع) است.بر اساس دیدگاههای دیگر، هفتاد و پنج روز پس از رحلت پیامبر (۱۳ جمادیالاول)، هشتم ربیع الثانی، سیزدهم ربیع الثانی و سوم رمضان روز شهادت فاطمه(س) است.
امام کاظم(ع) در روایتی به شهادت فاطمه(س) تصریح کرده است. در روایتی از امام صادق(ع) سبب شهادت فاطمه(س) ضربه قنفذ با غلاف شمشیر ذکر شده است که موجب سقط محسن و بیماری و در نتیجه شهادت او شد.
به اعتقاد برخی پژوهشگران، وصیت فاطمه بر دفن پنهانی پیکرش، آخرین اقدام سیاسی او در مخالفت با دستگاه خلافت بود.
محل دفن
حضرت فاطمه(س) قبل از شهادت، وصیت کرده بود دوست ندارد افرادی که به او ستم کردند و اسباب خشم و غضب او را فراهم کردند، بر پیکرش نماز بخوانند و در تشییع او حاضر شوند؛ از این رو خواسته بود او را مخفیانه تشییع و دفن کنند و محل دفن او مخفی بماند.به گفته مورخان، علی(ع) به کمک اسماء بنت عُمیس، همسرش را غسل داد و خود بر پیکرش نماز خواند.به غیر از امام علی(ع) چند نفر دیگر نیز در نماز شرکت کردند که در مورد تعداد و نام افراد اختلاف وجود دارد. منابع تاریخی امام حسن، امام حسین، عباس بن عبدالمطلب، مقداد، سلمان، ابوذر، عمار، عقیل، زبیر، عبدالله بن مسعود و فضل بن عباس را افرادی دانستهاند که در این نماز شرکت داشتند.
امام علی(ع) پس از دفن، آثار قبر بودن را از بین برد تا قبر مشخص نباشد.علاوه بر نامعلوم بودن مکان دقیق قبر، در کلیت مکانی که قبر در آن قرار دارد نیز نقلهای مختلفی وجود دارد:
برخی محل دفن حضرت فاطمه(س) را در روضه النبی دانستهاند.
خانه حضرت فاطمه و امام علی(ع) مکان دیگر محل دفن معرفی شده است. این مکان با گسترش مسجد النبی در زمان بنیامیه، بخشی از مسجد قرار گرفت.
برخی منابع به صورت مطلق قبرستان بقیع را به عنوان محل دفن حضرت فاطمه ذکر کردهاند.
خانه عقیل بن ابیطالب مکان دیگری است که منابع آنرا محل دفن حضرت فاطمه دانستهاند. خانه عقیل، خانهای بزرگ، در کنار قبرستان بقیع بود و پس از دفن شدن پیکر فاطمه بنت اسد، عباس بن عبدالمطلب و تعدادی از امامان شیعه(ع) از حالت مسکونی به صورت زیارتگاه عمومی تغییر یافت.
ایام سوگواری و روز شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها برترین بانوی دو عالم بر همگان تسلیت باد.
مدیر مسئول پایگاه خبری میعاد- علی اکبر قزوینیان